Ascii bestanden inlezen
  Menu - Financieel - Inlezen - Ascii bestanden inlezen

Toegangsrechten
Gebruikersrechten instellen
  • Module
    Ascii bestanden inlezen in iMUIS Onlne behoort tot de module Inlezen.De module Inlezen dient onderdeel te zijn van uw KING Finance abonnement om gebruik te kunnen maken van Ascii bestanden inlezen.
  • Toegang tot het programma Inlezen
      Menu - Beheer - Gebruikersbeheer - Gebruikersbeheer - dubbelklik op (profiel) gebruiker - [Menurechten] - [Programma's] - Inlezen
    Vink "Inlezen" aan om de gebruiker toegang te geven tot Ascii bestanden inlezen
  • Aanvullende benodigde geruikersrechten
    • Inlezen debiteuren
      Rechten op tabel Debiteur vereist.
    • Inlezen crediteuren
      Rechten op tabel Crediteur vereist.
    • Inlezen prospects
      Abonnement op module Relatiebeheer en Rechten op tabel Prospect vereist.
    • Inlezen Boekingen
      Rechten op KING Finance Boekingsprogramma vereist.
    • Inlezen Artikelen
      Rechten op de tabel Artikel vereist.

Schermbeschrijving Inlezen
  • Masker
    Bij Masker wordt een keuzelijst getoond. Hiermee bepaalt u op welke manier er wordt ingelezen. Een aantal keuzes vereisen vervolgstappen om het masker te kiezen. De overige keuzes betreffen de maskers die standaard in KING Finance ingebouwd zijn.
        • Ik heb een eigen maskerbestand
          Voor het inlezen van 1 (één) databestand.
          Een masker kan worden aangeleverd /aangepast  door de accountant of hostingpartij. Geef hier de verwijzing op naar en de bestandsnaam van het maskerbestand dat u wilt gebruiken om een databestand in te lezen. Het maskerbestand en het databestand moeten met elkaar overeenkomen.
          • Voorbeeld: Als u debiteuren gaat inlezen, dan kiest u een masker geschikt voor debiteuren inlezen. In het debiteurenmasker staat in welke tabel van KING Finance de gegevens opgeslagen moeten worden. Ook staat in het debiteurenmasker bijvoorbeeld aangegeven dat het eerste veld van iedere regel in het databestand het debiteurnummer is.
        • Ik heb een eigen maskerbestand met meerdere databestanden
          Voor het inlezen van meerdere databestanden met één masker.
        • Ik heb een eigen maskerbestand voor verkooporders
          Voor het inlezen ven verkooporders die geexporteerd zijn uit een ander software pakket. De ingelezen orders kunnen dan met KING Finance gefactureerd worden.
        • Ik heb een eigen masker voor boekingen en wil een boekdatum opgeven
          Om zelf de boekdatum van in te lezen boekingen op te kunnen geven. Er wordt een extra invoerveld voor de boekdatum weergegeven.
        • Ik heb een eigen maskerbestand voor boekingen met afwijkende vervaldata
          Voor het inlezen van factuurboekingen waarvoor de vervaldata in een apart bestand aangeleverd en ingelezen worden.
        • Loonjournaalposten maskers
          Kies uit de lijst uw loonpakket.
          Druk vervolgens op [Bladeren] bij het veld "Databestand" om het bestand met loonjournaalposten te selecteren en in te lezen. De volgende loonpakketten worden ondersteund: Microloon | Winsalar | Loon.NL (voorheen: roosroos) | CTB - Cobra | Logisal | Unit4 salaris | Unit4 salaris iMUIS | Nmbrs | BCS Delta HRP | SDB Salaris.
        • Pakket maskers
          Kies uit de lijst het software pakket waarvan u gegevens wilt inlezen.
          Druk vervolgens op [Bladeren] bij het veld "Databestand" om het bestand met gegevens te selecteren en in te lezen. Bestanden van Agrovision | Alure | Saamn | Vendit | Easy flow | Sprinter 2000 verkoop | Sprinter 2000 inkoop kunnen worden ingelezen.
  • Databestand
    Geef hier de verwijzing op naar en de bestandsnaam van het databestand, dat u gaat inlezen in de administratie.
  • Dagboek, Jaar, Boekdatum en Omschrijving
    Alleen voor inlezen Lopac:
    Als u loonjournaalposten van het loonpakket Lopac gaat inlezen, dan dient u de velden Dagboek, Jaar, Boekdatum en Omschrijving te vullen. Deze gegevens worden aan de loonjournaalposten toegevoegd als KING Finance ze financieel verwerkt.

Algemen werkwijze inlezen
  • Werken met inlezen
  • Start het programma Inlezen
  • Om gegevens in te lezen dient u een maskerbestand op te geven. In het masker staat de 'vertaling' van de in te lezen gegevens naar de KING Finance tabel en velden. Om die reden is een masker geschikt voor een specifiek bestand.
  • Wanneer er boekingen of verkooporders worden ingelezen is er geen controle mogelijk of bepaalde gegevens al aanwezig zijn in een administratie. Wees er zeker van dat een bestand met boekingen of orderregels meer één keer wordt ingelezen. Bij een tweede of volgende import worden de gegevens wederom toevoegd.
  • Ga naar Financieel - Inlezen - ASCII bestanden inlezen
  • Kies bij 'Masker:' voor de keuze 'ik heb een eigen masker bestand'. Deze keuze staat standaard voorgesteld.
  • Maskerbestand selecteren
    Als het masker is opgeslagen op de eigen harde schijf, dan kan je via de knop 'Bladeren' het masker selecteren. Je kiest hier het masker. Het bestand eindigt op '.imp' of '.msk'. Een masker is nodig voor 'de vertaling' van de in te lezen gegevens de tabel en velden in KING Finance.
  • Databestand opgeven
    Vervolgens dient u het databestand op te geven, waarin de gegevens (de debiteuren, crediteuren, orders of boekingsregels) staan die u aan de administratie wilt toevoegen. Druk op [Bladeren] om het databestand te selecteren. Klik op de knop [ Start] om het inlezen te starten. Het resultaat van het verwerken wordt getoond in het scherm. Als er gegevens niet ingelezen konden worden, dan worden deze getoond inclusief foutmelding. Met behulp van de foutmelding kunt u de gegevens corrigeren in de betreffende tabel onverwerkte gegevens, zodat ze alsnog aan de administratie kunnen worden toegevoegd.
  • Databestand verwijderen/verplaatsen
    Wanneer het bestand/bestanden zijn ingelezen, verwijder of verplaats deze. Het gaat hier om de met de gegevens (de debiteuren, crediteuren, orders of boekingsregels), niet om de maskers. Dit om te voorkomen dat per ongeluk mutaties nogmaals worden ingelezen.

Werkwijze loonjournaalposten inlezen
  • Exporteer de loonjournaalposten
    Binnen uw loonpakket dient u de journaalposten te exporteren naar uw harde schijf. In het loonpakket kunt u bijvoorbeeld aangeven op welke periode de posten betrekking hebben en op welke grootboekrekening de post geboekt moet worden.
  • Kies uw loonpakket in KING Finance
    Als u loonjournaalposten gaat inlezen, dan kunt u uw loonpakket kiezen door op het pijltje naast het veld "Masker" te klikken.
  • Open het bestand met loonjournaalposten
    Klik op [Bladeren] en dan op [Openen] om het bestand met loonjournaalposten te selecteren voor inlezen.
  • Lopac instellingen
    Indien u werkt met Lopac dan dient u aanvullende informatie in te voeren in de velden Dagboek, Jaar, Boekdatum. Optioneel kunt u in de velden Boekstuk en Omschrijving gegevens invoeren.
  • Welke loonpakketten worden ondersteund?
    De volgende loonpakketten worden ondersteund:
    Microloon | Winsalar | Loon.NL (voorheen: roosroos) | CTB - Cobra | Logisal | Unit4 salaris | Nmbrs | BCS Delta HRP .
Inlezen loonjournaalposten stap-voor-stap
  • Maak eerst het loonjournaalposten bestand met uw loonpakket.
  • Log in op uw administratie
  • Ga naar [menu - Financieel - Inlezen - Ascii bestanden inlezen]
  • Gebruik de keuzelijst van het veld Masker om uw loonpakket te selecteren.
  • Druk op de knop [Bladeren] van het veld Databestand.
  • Er wordt een dialoogvenster geopend, waarin u kunt bladeren naar het loonjournaalposten bestand.
  • Selecteer het bestand dat moet worden ingelezen en druk op [OK].
    • Indien u werkt met Lopac dan dient u tevens nog aanvullende informatie in te voeren in de velden Dagboek, Jaar, Boekdatum. Aanvullend kunt u de velden Boekstuk en Omschrijving vullen.
  • Druk nu op [Start] of toets [Ctrl+S] om de loonjournaalposten in te lezen.
  • De loonjournaalposten worden nu toegevoegd aan de financiële administratie.
  • U kunt de ingelezen loonjournaalposten raadplegen in het programma Informatie.

Werkwijze Agrovision inlezen
  • Exporteer relaties en boekingsregel uit Agrovision
    Binnen Agrovision dient u de relaties (debiteuren, crediteuren en contactpersonen) en de boekingsregels te exporteren naar uw harde schijf. De contactpersonen worden in het debiteuren en/of crediteurenbestand opgeslagen.
  • Kies "Pakket: Agrovision" in het programma Inlezen
    Start KING Finance en open het programma Inlezen. Bij het veld "Masker" kiest u voor "Pakket: Agrovision".
  • Open de databestanden van de debiteuren, crediteuren en boekingsregels van Agrovision
    Met Agrovision heeft u drie databestanden uitgeschreven. Klik op [Bladeren] en dan op [Openen] bij "Databestand Crediteuren", "Databestand Debiteuren" en "Databestand boekingen" om de bestanden te selecteren voor inlezen.
Inlezen Agrovision stap-voor-stap
  1. Maak eerst de crediteur, debiteur en boekingen bestanden aan met Agrovision.
  2. Start het programma Inlezen.
  3. Gebruik de keuzelijst van het veld Masker om Agrovision te selecteren.
  4. Druk op de knop [Bladeren] van het veld Databestand Crediteuren.
  5. Er wordt een dialoogvenster geopend, waarin u kunt bladeren naar het crediteuren bestand van Agrovision.
  6. Selecteer het bestand dat moet worden ingelezen en druk op [OK].
    • Herhaal stap 4 t/m 6 voor de databestanden van de debiteuren en de boekingen uit Agrovision.
  7. Druk nu op [Start] of toets [Ctrl+S] om de Agrovision bestanden in te lezen.
  8. De crediteuren, debiteuren (inclusief eventuele contactpersonen) en boekingen worden nu bijgewerkt in en toegevoegd aan de administratie.
  9. U kunt de ingelezen debiteuren, crediteuren en contactpersonen raadplegen in de desbetreffende tabellen.
  10. U kunt de ingelezen boekingen raadplegen in het programma Informatie.

Werkwijze debiteuren/crediteuren/boekingen/artikelen/orders met eigen maskers inlezen
  • Indien u andere gegevens dan loonjournaalposten wilt inlezen, dan heeft u tevens een zogenaamd "maskerbestand" nodig. Uw accountant/intermediair kan u voorzien van zo'n maskerbestand. Dit maskerbestand selecteert u van uw harde schijf met de knop [Bladeren]. Selecteer vervolgens als tweede het databestand van uw harde schijf met de knop [Bladeren].
  • Praktische voorbeelden hiervan zijn het inlezen van de boekingen van een kassa of het inlezen van een debiteuren bestand uit een ander pakket.
  • Met inlezen en een eigen masker kunnen de volgende onderdelen worden ingelezen:
    • Crediteuren
    • Debiteuren
    • Prospects
    • Contactpersonen
    • Boekingen
    • Artikelen
    • Verkooporders
    • Verkooporderregels

• Start het programma Inlezen
  • Gebruik de keuzelijst van het veld Masker om "Ik heb een eigen masker"  te selecteren.
  • Maskerbestand selecteren
    Om gegevens in te lezen dient u een maskerbestand op te geven. Uw accountant/intermediair kan u voorzien van zo'n maskerbestand.
    • Wat doet de accountant?
      • De accountant controleert of maakt het masker in het pakket iMUIS. Het masker kan door de accountant aangepast worden aan het betreffende gegevensbestand.
      • Er mag maximaal 1 (één) bestand per masker worden ingelezen. De accountant controleert of er met dit masker één bestand kan worden ingelezen.
      • Na controle stuurt de accountant het masker naar de klant.
    • Wat doet de klant?
      • Als het masker is opgeslagen op de harde schijf, dan kan de klant het masker selecteren in het veld "Maskerbestand". Druk op [Bladeren] om het bestand te selecteren.
  • Databestand opgeven
    Vervolgens dient u het databestand op te geven, waarin de gegevens (de debiteuren, crediteuren, orders of boekingsregels) staan die u aan de administratie wilt toevoegen.  Druk op [Bladeren] om het databestand te selecteren.
  • Toets [F9] om het inlezen te starten. Alle regels komen automatisch in de onverwerkte tabel te staan, ongeacht de instelling van het masker.
  • In het scherm van de onverwerkte tabel kunt u de ingelezen gegevens toe gaan voegen aan de administratie. Druk daartoe, in het scherm van de onverwerkte tabel,  op de knop [Alles verwerken].
  • Het resultaat van het verwerken wordt getoond in het scherm. Als er gegevens niet ingelezen konden worden, dan worden deze getoond inclusief foutmelding. Met behulp van de foutmelding kunt u de gegevens corrigeren, zodat ze alsnog aan de administratie kunnen worden toegevoegd.

Saamn inlezen (Kinderopvang software)
  • Exporteer uit Saamn
    Binnen Saamn dient u de gegevens te exporteren naar uw harde schijf. In Saamn kunt u bijvoorbeeld aangeven op welke periode de posten betrekking hebben en of er debiteuren, incassomandaten, boekingen en openstaande posten worden uitgeschreven.
  • Kies Saamn in het programma Inlezen
    Als u Saamn gaat inlezen, dan kunt u Saamn kiezen door op het pijltje naast het veld "Masker" te klikken.
  • Open de in te lezen bestanden
    Klik op [Bladeren] en dan op [Openen] om het debiteuren, het mandaten, het boekingen en /of het vervaldatum bestand te selecteren voor inlezen.
Inlezen Saamn stap-voor-stap
  • Maak eerst de export bestanden in uw loonpakket.
  • Start het programma Inlezen.
  • Gebruik de keuzelijst van het veld Masker om Saamn te selecteren.
  • Druk op de knop [Bladeren] van de Databestand velden.
  • Er wordt een dialoogvenster geopend, waarin u kunt bladeren naar het Saamn bestand.
  • Selecteer het bestand dat moet worden ingelezen en druk op [OK].
  • Druk nu op [Start] of toets [Ctrl+S] om de bestanden van Saamn in te lezen.
  • De gegevens worden nu toegevoegd aan de financiële administratie.
  • U kunt de ingelezen posten raadplegen in het programma Informatie.

Instellingen